sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Tyttöjen juttuja

Täällä on kauhea määrä kaikkia ihania ja hauskoja kauneudenhoitoon liittyviä tapoja, joten minun on pakko jakaa ainakin muutama näistä teille lukijoille. Ehkä onnistutte poimimaan muutaman kauneusvinkin pikkujoulukautta varten! Seuraavaksi paljastetaan siis muutama salaisuus siitä, miten tansanialainen nainen kaunistautuu (miehet voivat tässä vaiheessa sulkea silmänsä ja odottaa kärsivällisesti seuraavaa blogikirjoitusta).

1. Banaania poskeen. Afrikkalainen kauneusihanne on eurooppalaiseen verrattuna varsin persevä, joten kaunis nainen muistaa syödä lautasensa tyhjäksi. Takamuksen kasvatus onnistuu onneksi helposti, sillä rasvaisia herkkuja kuten chapati-lettuja, ranskalaisia ja erilaisia munkkeja on tarjolla joka kadun kulmassa. Ihanista mangoista, avokadoista, banaaneista ja pähkinöistä puhumattakaan! Nam! Heti asetuttuani perheeseen asumaan sain kuulla olevani liian hintelä, ja että seuraavan kolmen kuukauden tavoitteena olisi tehdä minusta "lihava ja vahva"! Täällä siis vahva nainen on sellainen, jolla on energiavarastoja selvitä lapsikatraasta ja parista malariasta, ei Fressin rääkkijumpasta.

2. More is more. Mitä enemmän värejä, kangasta, röyhelöä ja kuviota on, sitä parempi! Värit näyttävätkin uskomattoman upeilta tummaa ihoa, punaista maata ja ympäristön värien sekamelskaa vasten. Virheää, oranssia, keltaista, punaista! Saa nähdä, miten sopeudun tammikuussa afrikka-kankaineni harmaanvalkoiseen Suomeen. Vaikka paikallisten mielestähän tyylini täällä on toki hyvin hillitty.
Pyykkipäivät ovat ainakin värikkäitä!
3. Siveys kunniaan. Perussääntönä on, että olkapäät on peitettävä ja helman pituus oltava vähintään polveen asti. Kaupungissa ja nuorison keskuudessa säännöstä joustetaan ja Darissa vastaan tulee olkaimettomia toppeja ja lyhyitä hameita, ja länsimainen tyyli valtaa alaa. Mutta kyllä näille riettauksille pudistellaan päätä selän takana. Ainakin vanhemman väestön mukaan ja varsinkin maaseudulla, kaunis ja arvokas nainen peittää enemmän kuin paljastaa. Ristiriitaista kyllä, mutta vaikka vartaloa peitellään julkisilla paikoilla, niin kotona ei niin haittaa, vaikka rinta vähän vilkkuisikin. Naisen rinnat ovat loppujen lopuksi aika luonnollinen asia, ainakin vielä täällä Afrikassa.
Muslimi-voittoisissa kylissä vieraillessa on astetta tärkeämpää muistaa peittää vartalonsa.

4. Rastat hyvin, kaikki hyvin. (Rasta tarkoittaa siis swahiliksi hiuksia, mitä en tietenkään vielä tiennyt, kun mama kertoi menevänsä kampaajalle laittamaan rastat...). Hiukset ovat tärkeä osa laittautumista ja kampaamoissa tehdään mitä upeampia lettiväkerryksiä. Hiuslisäkkeet ovat olennainen osa kampausta, sillä ne ovat käkkärätukan ainoa mahdollisuus pitkiin hiuksiin. Ei siis pidä yllättyä, jos vielä eilen lyhyttukkainen kaveri tulee seuraavana päivänä töihin hiukset hulmuten. Moni myös suoristaa kikkaratukkansa kemikaaleilla, jolloin hiuksiin saa erikoisempia leikkauksia. Ja lisää vaihtelua tyyliinsä voi lisätä vielä peruukeilla. Eli jos sama vanha tukka katsoo peilistä, on aika lähteä peruukkiostoksille!

Tyttömäistä lettityyliä!
5. Kietoudu kangaan. Kanga on värikkäästi kuvioitu kangaspala, jossa on jokin uskonnollinen ja ehkä hieman humoristinen tekstinpätkä. Kangaan kietoudutaan noin miljoonalla eri tavalla ja sitä käytetään tarpeesta riippuen hameena, mekkona, vauvan kantoreppuna, aurinkosuojana, tuulilasinpyyhkimenä ja lopulta lattiarättinä. Kangaa käytettyäni voin todeta ainakin sen, että siihen on syynsä, miksi ihmiset kävelevät täällä niin hitaasti. Kangahameen kanssa ei voi ottaa pitkiä askeleita, ja liikaa hötkyillessä koko homma putoaa päältä. Tietysti myös kangaan kääräisty muksu ja kangamytyn varassa päänpäällä kannettava vesisanko voivat hidastaa matkantekoa... Mutta kauniiden kankaiden ansiosta arki sujuu ainakin tyylillä!

6. Nailed it! Joka naisen kauneudenhoitorutiineihin kuuluu myös silloin tällöin käydä rapsuttamassa oman (tai naapurin) pihalla kasvavasta puusta vähän kuorta, keitellä siitä lientä ja sivellä sitä kynsiin ja odotella hetkinen, jolloin tuloksena on... hennavärjätyt oranssit kynnet! Mihin sitä kynsilakkaa muka tarvitaan. Samalla menetelmällä saa myös värjättyä hiukset sävy sävyyn.

Jos näillä kauneusvinkeillä ei tyylipisteitä heru, niin ei sitten millään. Suomalaisiin oloihin vinkkejä kannattaa kuitenkin soveltaa järjen kanssa, eli pukea kangan alle ainakin villahousut ja jättää naapurin koivu raapimatta. Mutta pikkujouluherkuista on nyt sallittua nauttia oikein luvan kanssa, sillä pyöreys on kaunista. Ja tansanialaisten tapojen mukaan kaveria voi jopa vähän kehaista: Oletpas sinä lihonut! Mukavaa joulunodotusta sinne lumen keskelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti